Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ

 
File:Townsend Lloyd K - Atlantis.jpg
Η Ατλαντίδα, πίνακας του Lloyd K. Townsend
 
Έ
να από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών είναι αυτό της χαμένης Ατλαντίδας. Η Ατλαντίδα άρχισε ως ένας μύθος των περιοχών γύρω από την Μεσόγειο. Η αρχαιότερη ίσως αναφορά στην Ατλαντίδα γίνεται στην αρχαία Αίγυπτο. Ανάλογοι όμως μύθοι εμφανίστηκαν και σε άλλες περιοχές. Γνωστότερη εκδοχή του μύθου είναι η ελληνική  εκδοχή, όπως μας την παραδίδει ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμαιος».
Κ
ατά τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα ήταν μία μεγάλη ήπειρος που βρισκόταν πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (πορθμός του Γιβραλτάρ) και την οποία διοικούσε μία θαυμαστή δύναμη βασιλέων. Οι Ατλάντιοι, όπως αυτοί εμφανίζονται στον «Τίμαιο», ήταν μία φυλή με επεκτατικές διαθέσεις που προσπάθησε, με μία μόνο επίθεση να καταλάβει όλες τις περιοχές που βρέχονταν από την Μεσόγειο. Ακολούθησε ένας μεγάλος και πολύνεκρος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων της Ατλαντίδας και αυτών της Ευρασίας και της Αφρικής. Στην πλευρά των αμυνόμενων, διακρίθηκαν οι Αθηναίοι οι οποίοι απώθησαν τους Άτλαντες ελευθερώνοντας τα κατεκτημένα απ’ αυτούς εδάφη και τελικά τους πέταξαν στην θάλασσα. Μετά, όπως λέει ο μύθος, μέσα σε μία μόνο νύκτα, ολόκληρη η Ατλαντίδα βυθίστηκε κάτω από τα κύματα της θάλασσας κι από τότε ο Ατλαντικός Ωκεανός έγινε απροσπέλαστος για τα καράβια τα οποία κατευθύνονταν στην «απέναντι ήπειρο».
Σ
την ήπειρο που βρίσκεται απέναντι από την Ευρασία, στην Αμερική, οι προκολομβιανοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν εκεί, αν και ήταν πολιτισμοί ερυθρόδερμων ανθρώπων, μίλαγαν για θεούς και άλλες μυθολογικές μορφές που ήρθαν πέρα από την θάλασσα και που ήταν λευκοί στο χρώμα και γενειοφόροι. Οι μύθοι αυτοί αποκλείεται να ήταν τελείως φανταστικοί καθώς η κόκκινη φυλή δεν είχε γένια άρα, αν δεν είχε έρθει σε επαφή με λευκούς ανθρώπους, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενειάδα ή και να μην είναι ερυθρόδερμοι. Τόση δε ήταν η πίστη των ιθαγενών Αμερικάνων ότι θα γύρναγαν πίσω οι λευκοί γενειοφόροι θεοί που, όταν ήρθαν από την Ευρώπη οι πρώτοι εξερευνητές και αργότερα οι πρώτοι άποικοι στην Αμερική, οι Ινδιάνοι τους δέχτηκαν με χαρά.
Τ
όσο όμως οι γεωγραφικές γνώσεις των αρχαίων Αιγυπτίων και των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με την Αμερική, όσο και η γνώση των προκολομβιανών πολιτισμών για τα βιολογικά χαρακτηριστικά της λευκής φυλής είναι αδύνατον να υπήρξαν αν κάποια μέρη έστω του μύθου της Ατλαντίδας δεν αληθεύουν.
Π
λην τούτου, ο μύθος της Ατλαντίδας, ο οποίος κατά τον Πλάτωνα έγινε 9000 χρόνια πριν απ’ αυτόν, δηλαδή μεταξύ του 10000 και του 9500 προ Χριστού, σχετίζεται από πολλούς και με μία ανεπτυγμένη τεχνολογία. Μία τεχνολογία αρκετά προηγμένη για να σβήσει από τον χάρτη μία ολόκληρη ήπειρο μέσα σε μία νύχτα. Η ίδια τεχνολογία με την οποία οι Άτλαντες πέταγαν και προσθαλασσώνονταν στις αμερικανικές ακτές κάνοντας τους εκεί πολιτισμούς να νομίσουν ότι είναι οι θεοί που κατεβαίνουν από τον ουρανό.


Η πόλη-αστρόπλοιο Ατλαντίδα από την σειρά επιστημονικής φαντασίας Stargate Atlantis.
 
Κ
ατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με το τι έκαναν οι Ατλάντιοι στο διάστημα. Κλασσικό παράδειγμα είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται στον πλανήτη Άρη τα οποία είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο. Υπάρχει ακόμα η θεωρία πως ίσως οι Ατλάντιοι να είχαν αποικήσει άλλα ουράνια σώματα εντός ή και εκτός του ηλιακού μας συστήματος, πράγμα που συνεπάγεται πως σε κάποιους πλανήτες στο Σύμπαν μπορεί να υπάρχουν πληθυσμοί που να κατάγονται από Ατλάντιους, Έλληνες ή Αιγύπτιους αποίκους και που, στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, θα συναντήσουμε καθώς θα εξερευνούμε το απέραντο Σύμπαν…
Έ
χοντας στηριχτεί σε αυτήν την θεωρία, δημιουργήθηκε και η καναδοαμερικανικής παραγωγής σειρά επιστημονικής φαντασίας «Stargate Atlantis» κατά την οποία η πόλη-αστρόπλοιο Ατλαντίδα έχει μεταφερθεί σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη κάπου στον γαλαξία Πήγασο και προσεγγίζεται από μία αποστολή στρατιωτικών και επιστημόνων που έρχεται από την Γη μέσω μίας Αστροπύλης.
Π
έρα όμως από την επιστημονική φαντασία, μήπως τον καιρό πριν τον ελληνοατλαντικό πόλεμο, εμείς οι άνθρωποι σπείραμε το διάστημα με ανθρώπινους πληθυσμούς, κάποιοι από τους οποίους έχουν επιβιώσει ως σήμερα και περιμένουν καρτερικά την πρώτη μας επαφή μαζί τους; Μήπως πάλι ο πόλεμος που άρχισε πριν 12000 χρόνια δεν έχει ακόμα σταματήσει και μαίνεται κάπου εκεί έξω μεταξύ των Ελλήνων και των Ατλάντων αποίκων;
Σ
την αυγή της 3ης χιλιετίας μετά Χριστόν λοιπόν, θα κληθούμε άραγε να ερευνήσουμε ένα Σύμπαν με περίεργες μορφές ζωής, ή μήπως ένα Σύμπαν σπαρμένο με ανθρώπους που κάποτε οι πρόγονοί μας έστειλαν εκεί; Το μέλλον θα δείξει…


Υ
πάρχουν δε πάμπολλες θεωρίες σχετικά με το τι είδους τεχνολογία ήταν αυτή και με το πώς οι Ατλάντιοι την απέκτησαν. Όλες όμως συμφωνούν ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε φτάσει τεχνολογικά στο σημείο όπου είχαν φτάσει οι Άτλαντες. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: αφού εμείς με την τεχνολογία που είχαμε την δεκαετία του 1960, φτάσαμε στην Σελήνη, οι Άτλαντες οι οποίοι είχαν πολύ μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο απ’ ότι έχουμε εμείς σήμερα, δεν θα είχαν φτάσει σε άλλα ουράνια σώματα;

ΠΕΙΡΑΜΑ - Κ.Π.Ι. (Κλειστή Πολωτική Ιδέα)

Ε
ίναι γεγονός ότι, στις μέρες μας, η παγκοσμιοποίηση και η μαζοποίηση κυριαρχούν και επιβάλουν στον κόσμο την ομοιομορφία. Έτσι, σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στα αναπτυγμένα κράτη της Δύσης, οι άνθρωποι δέχονται τα ίδια ερεθίσματα και ζουν με τον ίδιο τρόπο. Είναι εμφανές άλλωστε ότι στα περισσότερα κράτη, προβάλλονται τα ίδια κινηματογραφικά έργα, τα ίδια ρούχα είναι «της μόδας», με τον ίδιο τρόπο ορίζεται η πολυτέλεια, η ομορφιά και η ευγένεια, τις ίδιες συνήθειες έχουν οι άνθρωποι τόσο στην διασκέδαση, όσο και στην εργασία τους και ούτω καθεξής. Εκτός όμως από όλα αυτά, ακόμη και η ανθρώπινη σκέψη τείνει να ομογενοποιηθεί.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι θα σκέφτονταν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Έναν κόσμο όπου κάθε ιδιαιτερότητα, ακόμα και στην ίδια την ανθρώπινη βούληση, θα έχει εξαφανιστεί. Κάτι τέτοιο, λογικά, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία δυσάρεστη προοπτική. Είναι όμως μία κατάσταση στην οποία θα φτάσει με μαθηματική ακρίβεια η ανθρώπινη κοινωνία, αν η πορεία της παραμείνει σταθερή.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εκπαίδευση των πολιτών. Όταν αναφερόμαστε όμως στην εκπαίδευση των πολιτών, αν και το μυαλό πάει πρώτα στην σχολική εκπαίδευση, δεν εννοούμε μόνο αυτή, αλλά και την τηλεόραση και τα λοιπά ΜΜΕ τα οποία «διδάσκουν» τον άνθρωπο πολύ πριν το σχολείο, για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτό και, σε αντίθεση μ’ αυτό, χωρίς διακοπές και αργίες…
Ο σημερινός τρόπος εκπαίδευσης, όπως θα αποδείξουμε και παρακάτω, ακόμα και στο σχολείο, οδηγεί τα παιδιά, όχι απλά σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, αλλά σε έναν τρόπο περιορισμού της σκέψης! Αν και οι μαθητές μαθαίνουν πολλά πάνω στις εξισώσεις της άλγεβρας και τα θεωρήματα της γεωμετρίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να λύσουν το απλούστατο πρόβλημα που θα παραθέσουμε παρακάτω. Το ίδιο ακριβώς ισχύει όμως και για την πλειοψηφία των ενηλίκων, ακόμα και όσων έχουν εντρυφήσει στα μαθηματικά. Η μόνη ηλικία που λύνει το πρόβλημα σε μεγάλους αριθμούς είναι – όσο κι αν φαίνεται απίστευτο – η ηλικία 4-6 ετών, κατά την οποία το παιδί, μπορεί να καταλάβει το τι του ζητείται, χωρίς όμως να έχει υποστεί την εκπαίδευση του Δημοτικού.
Το πρόβλημα είναι το εξής:
Έχουμε εννέα τελείες οι οποίες σχηματίζουν ένα τετράγωνο  και οι οποίες ισαπέχουν η μία από την άλλη και κάθετα και οριζόντια [το σχήμα ακολουθεί]. Μας ζητείται τώρα, φέρνοντας 4 – και μόνο 4ευθείες γραμμές, που η μία να αρχίζει εκεί που τελειώνει η προηγούμενη, να περάσουμε από όλες τις τελείες. Αρχικά φαίνεται εύκολο. Κι όντως είναι εύκολο. Αρκεί να σπάσει η Κ.Π.Ι.!


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – 2012: ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Λ
Από την ταινία "2012"
ιγότερα από δύο χρόνια μας χωρίζουν από την 21η Δεκεμβρίου του έτους 2012, μία μέρα για την οποία έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες, αρχίζοντας από τους αρχαίους αστρονόμους των Μάγια και καταλήγοντας στους σύγχρονους επιστήμονες της NASA.
Εδώ και πολλούς αιώνες, ανάμεσα στις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής, ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια αναφέρθηκε, αντλώντας τις αστρονομικές του γνώσεις από ακόμα παλαιότερους προκολομβιανούς αμερικανικούς πολιτισμούς, στην συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και τότε αυτή απείχε πάρα πολύ. Το ημερολόγιο τους, το οποίο αποτελείται από πέντε κύκλους τους οποίους οι Μάγια ονόμαζαν «Ήλιους» ορίζει το τέλος του πέμπτου και τελευταίου κύκλου του στις 21:00 της 12ης Δεκεμβρίου του έτους 2012 (η ημερομηνία φυσικά είναι αυτή που αντιστοιχεί στην ανάλογη ημερομηνία του δικού τους χρονολογικού συστήματος). Οι Μάγια αναφέρουν πως κάθε φορά που τελειώνει το ημερολόγιό τους, μία καταστροφή λαμβάνει χώρα στον κόσμο. Ωστόσο δεν προσδιορίζουν το μέγεθος και την φύση της καταστροφής αυτής, αν και αφήνουν να υπονοηθεί πως πρόκειται για φυσική και όχι τεχνητή καταστροφή. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως, λόγω του ότι η μετατροπή μίας ημερομηνίας σε ένα άλλο ημερολόγιο είναι δύσκολη υπόθεση, δεν αποκλείεται να έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό με απόκλιση περίπου μία δεκαετία.
Τον τελευταίο καιρό, λόγω του ότι προσεγγίζουμε πλέον επικίνδυνα στην εποχή που προσδιορίζεται ως το τέλος του πέμπτου Ήλιου του ημερολογίου των Μάγια, έχει αρχίσει να γίνεται μία μεγάλη καταστροφολογία για το τι μέλει γενέσθαι. Η καταστροφή του 2012 συνδέεται από πολλούς με την οικολογική καταστροφή, με τις ηλιακές κηλίδες του Ήλιου, με την χρήση πυρηνικών σε ένα Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πέρασμα ενός δωδέκατου πλανήτη κοντά από την Γη, με τις καταστροφές που αναφέρονται στην Αποκάλυψη, με το άκρως επικίνδυνο για το μέλλον του πλανήτη πείραμα στο CERN, με την τεχνητή δημιουργία βιολογικής ζωής από τον άνθρωπο, ως και με μία επίθεση εξωγήινων… Και η λίστα συνεχίζεται για πολύ ακόμα. Ο κοινός όμως παρονομαστής είναι ένας: σχεδόν όλοι μιλούν για μία καταστροφή που θα επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς πως καταστροφολογικές προβλέψεις είχαν γίνει και στο παρελθόν για παράδειγμα για την 1η Ιανουαρίου του 2000 ή για την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και όχι μόνο στην σύγχρονη εποχή, αλλά και πριν αρκετούς αιώνες όπως για παράδειγμα την 1η Ιανουαρίου του έτους 1000. Όλες αυτές οι καταστροφολογίες του παρελθόντος είχαν καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς και οδήγησαν σε αύξηση των κερδών αυτών που με ομιλίες ή γραπτά έργα προωθούσαν τον πανικό. Έτσι και το 2012, με μόνη διαφορά ότι πλέον «διαφημίζεται» πλην των άλλων και στην κινηματογραφική οθόνη (βλ. το κινηματογραφικό έργο «2012»), έχει ήδη γίνει αντικείμενο πωλήσεων βιβλίων, DVD, περιοδικών κοκ. Το ερώτημα είναι το κατά πόσον αυτά όλα βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή ακολουθούν το παράδειγμα των παλαιότερων καταστροφολογικών σεναρίων.
Πρέπει να τονιστεί όμως πως η συγκεκριμένη καταστροφολογία, στηρίζεται σε κάτι περισσότερο από μία αρχαία προφητεία και μία σειρά βιβλίων και άρθρων. Η ίδια η NASA και πλήθος αξιόλογων επιστημόνων και ερευνητών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως, αφού μελέτησαν τα στοιχεία των δορυφόρων που παρακολουθούν την δραστηριότητα του Ηλίου, συμπέραναν ότι, κατά το τέλος του 2012 ή κατά τις αρχές του 2013 – άρα γιατί όχι στις 12 Δεκεμβρίου 2012 – αναμένεται ένα ισχυρό κύμα ηλιακών εκρήξεων το οποίο θα απελευθερώσει κομμάτια ύλης σε κατάσταση πλάσματος που κυριολεκτικά θα βομβαρδίσουν το γήινο μαγνητικό πεδίο και θα προκαλέσουν καταστροφές. Ωστόσο εμφανίζεται ένας διχασμός ως προς τα μεγέθη των καταστροφών. Πολλοί επιστήμονες στην Αμερική υποστηρίζουν πως θα γίνει μαζικό πλανητικό μπλακ άουτ και ότι η Γη θα αντιδράσει στο φαινόμενο αυτό με σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Υπάρχουν όμως και άλλοι – πολλοί δε εξ αυτών βρίσκονται στην Ευρώπη – που υποστηρίζουν πως το μόνο που θα συμβεί θα είναι η καταστροφή όλων των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη και τοπικά μπλακ άουτ σε χώρες που βρίσκονται κοντά στον Νότιο και στον Βόρειο μαγνητικό Πόλο της Γης. Υποστηρίζουν δε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφ ενός δεν έχει σχέση με την προφητεία των Μάγια κι αφ εταίρου επαναλαμβάνεται κάθε περίπου εκατό χρόνια. Αν παλαιότερα το φαινόμενο αυτό δεν είχε επηρεάσει την τότε κοινωνία, αυτό οφείλεται στο ότι τότε η εξάρτηση από την ηλεκτρική και ηλεκτρονική τεχνολογία και από τους δορυφόρους δεν υπήρχε και την τελευταία φορά που συνέβη και παρατηρήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αυτή ήταν ελάχιστη.
Το περίεργο όμως είναι πως η πολιτική της NASA και των Η.Π.Α. γενικότερα είναι να μην ενημερώνει τον κόσμο για τις καταστροφές που πρόκειται να συμβούν με σκοπό να μην προκαλείται πανικός. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση η Αμερική, όχι μόνο ανακοίνωσε την επερχόμενη καταστροφή, αλλά προέβαλε και σε ταινία το χειρότερο ίσως σενάριο της καταστροφής αυτής. Ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό;
Μήπως ο λόγος για τον οποίο προβάλλουν την ημερομηνία αυτή κατά την οποία ενδέχεται, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επιστήμονες να γίνει κάποια αντιμετωπίσιμη καταστροφή, είναι ότι θέλουν, με αυτόν τον τρόπο στο όνομα δήθεν της οργανωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος να επισπεύσουν την ενοποίηση του πλανήτη σε ένα κράτος διοικούμενο από μία συγκεκριμένη ομάδα της οποίας ο απώτεροι σκοποί δεν μας είναι ακόμα γνωστοί;