Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Η Ελλάδα στην εποχή του Διαστήματος

Π
αρά την μεγάλη οικονομική κρίση που έχει βυθίσει τους λαούς του κόσμου στην απελπισία, η οποία ξέσπασε στις αρχές του, ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας κατά τον οποίο η Ανθρωπότητα θα ξεκινήσει την μεγάλη της έξοδο στο διάστημα. Μετά τις πρώτες της επιτυχίες στον διαστημικό τομέα στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα που υπήρξαν πρωτοποριακές και ουσιώδεις, αλλά μεμονωμένες, είναι πλέον έτοιμη για ένα μεγάλο άνοιγμα προς το διάστημα, το οποίο --πλην των άλλων-- θα την βοηθήσει να ξεπεράσει και πολλά από τα προβλήματα που η αδυναμία της ως τώρα να το πράξει της προξένησε.
Η νέα αυτή εποχή του διαστήματος όμως δεν θα ανήκει μόνο στις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Ο καιρός άλλωστε που μόνο οι Η.Π.Α. και η Ε.Σ.Σ.Δ. είχαν αυτό το «μονοπώλιο» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, όλο και μικρότερες και λιγότερο ισχυρές χώρες ξεκινούν δειλά-δειλά το διαστημικό τους πρόγραμμα. Και αυτό γεννά έναν νέο νόμο της μελλοντικής μας Ιστορίας: όποιο από τα κράτη της Γης κάνει το μεγάλο εγχείρημα να ξανοιχτεί στο διαστημικό πέλαγος, θα έχει καταφέρει να κερδίσει και μία θέση στο μέλλον της Ανθρωπότητας, το οποίο βρίσκεται στα άστρα.
Έτσι θεωρώ ότι και η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες πληροί τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί σε διαστημικό λιμάνι (λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης), θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην στραφεί μέσα στην τρέχουσα δεκαετία σε τομείς όπως ο διαστημικός τουρισμός, η διαστημική βιομηχανία και --γιατί όχι;-- το διαστημικό εισαγωγικό εμπόριο (αυτό το τελευταίο θα αρχίσει να υφίσταται λίαν συντόμως), δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εγχώρια ανεργία. Και με βάση αυτό της το πλεονέκτημα και μία πρώτη διαστημική της ανάπτυξη, η χώρα μας θα μπορούσε μελλοντικά να εκτελέσει διαστημικές επιχειρήσεις και να συμβάλει σε διεθνείς προσπάθειες αποικισμού του κοντινού διαστήματος, κερδίζοντας έτσι μία θέση ανάμεσα στα κράτη που θα εκμεταλλευτούν μελλοντικά τον παράγοντα διάστημα, πετυχαίνοντας έτσι μία αξιολογότατη διαστημική, αλλά και επίγεια πρόοδο.

Το video αυτό, το οποίο παρουσιάζει το πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της Ελλάδας (το άμεσο και το λίγο πιο μακρινό), αν επιχειρήσει να στραφεί προς τον διαστημικό τομέα και το οποίο στοχεύει στο να δημιουργήσει το όνειρο του σήμερα, πάνω στο οποίο θα κτιστεί η πραγματικότητα του αύριο, είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που με τους κόπους τους καταφέρνουν να κάνουν το όνειρο αυτό να φαίνεται όλο και πιο κοντά!